EN HÄLSOSAM ARBETSPLATS

Må bra på jobbet

Det är viktigt att må bra, både fysiskt och psykiskt. Hälften av vår vakna tid tillbringar vi på jobbet - på kontoret, i hemmet eller någon annanstans. Oavsett var du befinner dig när du arbetar är det viktigt att ha en flexibel och aktiv arbetsplats med rätt utrustning som gör att kroppen mår bra. Trots att vi svenskar är mycket hälsomedvetna och bland de som motionerar allra mest, så sitter vi också mest. Vi sitter på kontoret, hemma, i bilen och på bussen. Vi sitter mellan 10 till 13 timmar per dag. Detta trots att vår kropp är konstruerad för rörelse och aktivitet.

Aktivitet och rörelse viktigt var du än jobbar!

Tekniska lösningar gör att vi rör oss allt mindre. Vi handlar på nätet, vi kör bil till jobbet och skjutsar våra barn, vi använder maskiner till hushålls- och trädgårdsarbete. Appar gör att vi t.o. m. slipper gå fram till parkeringsautomaten utan kan sitta kvar i bilen när vi betalar. När vi jobbar på kontoret sitter vi ner vid datorn, trots att väldigt många av oss har höj- och sänkbara bord. När vi arbetar hemma sitter vi i soffan, vid köksbordet eller i sängen.

Morgondagens arbetsplats är här.

Att arbeta hemma har fått en ny innebörd. Det är inte längre något som några få gör då och då, omständigheterna har fått både arbetsgivare och arbetstagare att inse alla dess fördelar. Idag behöver ingen spana speciellt långt in i framtiden för att inse att hemmakontoret har kommit för att stanna. Det som nu återstår är att möblera det.

Vi har bytt ut begreppet hemmakontor till hemarbetsplats. Anledningen är enkel, det är inget kontor vi ska skapa hemma, det är en aktiv och ergonomisk arbetsplats. Design och funktion är våra verktyg för att det ska passa in och kännas som en naturlig del av hemmet.

StandUp DESK - lättplacerat svenskt och ergonomiskt.

StandUp DESK passar utmärkt för framtidens alla arbetsplatser,  såväl aktivitets- eller flexbaseradekontor som för arbete i  hemmet. Bordet är ett litet och lättplacerat manuellt höj- och sänkbart bord i tidlös skandinavisk design. Helt utan krav på elanslutning. Du behöver inte ta hänsyn till elanslutningar och slipper sladdar på golvet. Du höjer och sänker bordet med en gasfjäder som styrs med en spak på sidan.

StandUp-mattan avlastar när du står upp.

De flesta har höj- och sänkbara bord på sin kontorsarbetsplats. Trots det är de så stor andel (ca 80%) som fortfarande sitter ner och arbetar. Den troliga orsaken till detta är att man är ovan vid att stå, att man får ont i ben, rygg, fötter när man står upp. Dessutom har man dålig kunskap om fördelarna med att stå och faran med att sitta för mycket. När du står upp och arbetar längre perioder är det bra att avlasta kroppen med en arbetsplatsmatta. StandUp arbetsplatsmatta är specialtillverkad för att fördela belastningen jämnt på fötterna och hjälper dig att stå längre perioder utan att bli trött. På kontoret och hemma.

Office Wellness - StandUp Desk med skiva Black Wood. här också med StandUp Cork och LightUp NEOS.

Stå upp och jobba. Lev längre, må bättre och gå ner i vikt.

Forskning visar att du kan förbränna hundratals kalorier extra varje dag. Det enda du behöver göra är att stå upp på jobbet – istället för att sitta. Faktum är att om du står tre timmar per arbetsdag i en månad motsvarar det ett helt maratonlopp i förbrända kalorier. Förutom den rena hälsovinsten kanske du dessutom tappar ett par kilo på köpet.

75% av alla datoranvändare har känt smärta på grund av sin arbetsställning framför datorn

Undersökningar visar att skärmtiden ökar och därför är det ännu viktigare att man har rätt arbetsställning vid datorn så att skador kan undvikas. Val av rätt ergonomisk mus är en av de viktigaste förebyggande åtgärderna för att förhindra musarmsrelaterade besvär. Sträva efter att få en arbetsställning där armarna kan hållas ihop nära kroppen och att avståndet mellan musen och tangentbordet blir så litet som möjligt för att undvika onödig muskelanspänning.

De vanligaste belastningsskadorna vid datorn är:

 • Ländryggsvärk och ryggskott
 • Överansträngda handleder
 • Musarm/tennisarmbåge
 • Axelbesvär
 • Ont mellan skulderbladen
 • Spänningshuvudvärk
 • Nackspärr

Se till att du har rätt arbetsställning framför datorn

 • Använd en centrerad mus. Jobba centrerat med överarmarna tätt intill kroppen och händerna framför dig. Växla så mycket du kan mellan höger och vänster hand.
 • En vertikal mus kan också vara bekvämt, se då helst till att du har möjlighet att växla mellan höger och vänster hand.
 • Avlasta med ett underarmsstöd, håll armarna intill kroppen och i 90° vinkel, låt underarmarna vila mot stödet.
 • Ett handledsstöd kan vara ett alternativ, det hjälper till att räta ut handledens vinkel.
 • En dokumenthållare gör att dokument kan vinklas upp i ett mer bekvämt läge för att bl. a. undvika reflexer.
 • Placera den mellan tangentbordet och skärmen för att undvika onödiga huvudvridningar

Hälsan påverkas i hög grad av vilken belysning som finns på arbetsplatsen.

Felaktigt utformad belysning gör bland annat att man blir trött, sover dåligt och får huvudvärk och spänningar i nacke och rygg. Det beror på att kroppen försöker kompensera för de dåliga ljusförhållandena genom att spänna musklerna. Forskning visar att rätt belysning gör oss effektivare, piggare och minskar kostnaderna för sjukskrivningar. Därför är individuell belysning viktigt, olika åldrar kräver t. ex. olika ljusstyrka. Beroende på arbetsuppgift kan man också behöva olika ljustemperatur, från kallt till varmt ljus. Belysningsstyrkan bör kunna anpassas till omgivningsljuset och kunna regleras individuellt. En asymmetrisk belysning ger en riktad ljusfördelning, för bästa ljusinfall placeras lampan på vänster sida för en högerhänt person och vice versa.