Designers Dan Ihreborn och Peter Mattisson

DESIGN

Våra designers

Dan Ihreborn, designer och formgivare 

“Att ta fram en produkt utan en vision om framtiden för inte tanken framåt utan blir bara en upprepning på samma behov.”

Dan Ihreborn föddes 1952 i Sverige och har arbetat som frilansformgivare sedan 1991. Han arbetar med modern möbeldesign och har som inredningsarkitekt specialiserat sig på kontorsmiljöer. Dan har med sina 45 år i branschen en lång erfarenhet och vet hur möbler har förändrats genom åren.

Samarbetet med Matting har pågått sedan 2015.  Några av de designuppdrag Dan Ihreborn har gjort för Matting är StandUp DESK.

”Det är samarbeten som de med Matting som jag personligen finner mest intressanta. Att verkligen få göra något som förändrar på ett positivt vis. Inte bara kosmetika utan hela paketet. Matting driver frågan om framtidens kontor och vi kommer i Sverige att komma in i en ny fas när det gäller kontorsplanering. Matting är ett företag som satt individen och hälsan i centrum.

Så som Matting valt att ta sig an produktutvecklingen så handlar det om att vi vill försöka förflytta ergonomiprodukter och det vanliga arbetsbordet ett steg till och tänka framtidens arbetsplats.

I början kan marknaden vara lite ifrågasättande. Att jobba så tar lite mer tid och kräver mod, men det är där man behöver vara om man ska vara i framkant och det är Matting styrka. Att våga utmana och tänka nytt.”

Kontor för framtiden

Framtidens arbetsplats kommer att handla om hur vi kan göra det trevligare, roligare och fysiskt bättre för medarbetarna. Att stimulera människor mer och göra det så bra man kan. Att använda designen för att skapa välbefinnande.

Var hämtar du inspiration?

Uttrycket har alltid varit centralt för Dan. Han försöker jobba utifrån sitt eget formspråk. För honom är formen alltid central. Arbetet startar med att han hämtar och sätter sig in i vad det är som är bra och dåligt med en speciell miljö. Vad kan han göra för att förändra produkten och tänka nytt? Dan får mycket inspiration från resor där han besöker designmuséer över hela världen för att se hur saker utvecklas över tid.

”Utan inspiration blir det ingen ny möbel. Däremot behöver inte inspirationen komma från en annan möbel. Det blir bättre om det inte gör det, utan istället från vardagen runt omkring. Det kan vara en upplevelse, en händelse, ett ögonblick.”

Design av Dan Ihreborn:
StandUp DESK höj-och sänkbara bord
StandUp CHOICE stol

Designer Dan Ihreborn

Peter Mattisson, designer

Utmaningen är att göra hållbara produkter, både vad det gäller långsiktig design, men också med minsta möjliga skada på naturen. Med LightUp vill vi lyfta design tillsammans med rätt ljus och funktioner som skapar bättre hälsa för användaren.

Peter Mattisson kommer från Borås. Han startade sin yrkesverksamma bana redan på 70-talet, 16 år gammal började han som dekoratörselev. Därefter har Peter varit verksam inom modebranschen och arbetat såväl med mode som med inredning. Sedan 2004 har han arbetat som designer och driver sedan 2015 sin egen designbyrå, Peter Mathisson design.

Samarbetet med Matting startade 2017, uppdraget var att ta fram en ny premium produktlinje inom belysning som skulle ingå i LightUp-sortimentet. Därefter har samarbetet med Peter fortsatt, han har genomfört flera designuppdrag för vårt Matting sortiment,  bland andra ett nytt mönster till StandUp-mattan, Circle, och design av StandUp Active Balance Ball. Förutom det har han har också designat flera av våra kommande produktnyheter 2019.

Mode + inredning 

Peter drivs av att bidra med det som verkligen tillför marknaden något.  Utgångspunkten är att skapa produkter som många gillar och har möjlighet att köpa. I konceptframtagningen tillsammans med Matting drivs allt av kunddriven produktutveckling. Något som Peter gillar.

“För mig personligen är det en spännande utmaning att arbeta inom ett produktområde – belysning – som jag tidigare inte jobbat med. Jag fann att arbetssättet hade stora likheter med vad jag tidigare gjort och att allt handlar om att utgå från ett kundbehov och testa att tänka nytt och annorlunda. Något som jag upplever att Matting vågar och har modet att göra”

I det täta samarbetet med Matting finns uttalat att verkligen använda de synergier som sker när man sammankopplar trender och idéer mellan inrednings- och modebranschen. Det handlar om att utveckla starka kollektioner med ökad design och formkänsla.

Var hämtar du inspiration?

“Inspirationen kan komma var som helst ifrån; sprickor i en trottoarens asfalt kan ge inspiration till ett mönster, en snygg soppskål kan ge idéer till en lampa. Det finns också många former från naturen som inspirerar. Jag inspireras också av att konsumentens köpbeteende ändras och utmaningen i hur vi skall göra för att fånga deras uppmärksamhet i bruset”

Design av Peter Mattisson:
NEOS arbetsplatslampa
StandUp CIRCLE ståmatta
StandUp BALANCE sittboll

Designer Peter Mattisson