Sittande, stående och gående arbete

Sittande, stående och gående arbete

17 april 2018

Arbetsgivaren ska se till att arbetstagaren har möjlighet att påverka det egna arbetet för tillräcklig rörelsevariation och återhämtning. Det innebär till exempel att kunna växla mellan att sitta och stå om det är möjligt. En bra belastning karaktäriseras av återkommande variation i belastningen och balans mellan aktivitet och återhämtning.

Sittande arbete
Idag vet vi att långvarigt stillasittande inte är bra för hälsan. Att sitta stilla en stor del av arbetsdagen utan variation genom att stå och gå, har visat sig ge ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Eftersom människan mår bra av rörelse påverkar stillasittandet vårt välbefinnande. Många arbetsuppgifter utförs idag framför en bildskärm och det kan leda till att arbetet är mer bundet. Perioderna av stillasittande kan bli långa. Även andra arbeten innebär mycket stillasittande, till exempel för yrkesförare av olika slag. Arbetet bör organiseras så att det finns uppgifter som bryter stillasittandet eller att man växlar mellan att sitta och stå flera gånger om dagen.

Vi mår bra av muskulär aktivitet, det vill säga rörelser som håller cirkulationen i kroppens olika delar igång och bidrar till nödvändig syreförsörjning. När vi rör oss smörjs våra leder av ledvätskan och ämnesomsättningen i brosk och diskar underhålls, liksom rörligheten i leder och ryggrad. När man har ett arbete som utförs sittande, är det viktigt att arbetsplatsen går att anpassa. Stolens sits och ryggstöd ska gå att ställa in så att sittställningen blir bekväm.

Läs hela artikeln på Arbetmiljöverkets hemsida!